iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Esztétikus fogászat

Esztétikus fogászat – az emelt szintű fogorvostudomány

Az esztétikus fogászat több, mint általános fogászat. Rendkívül precíz munkával hozzuk létre a fog eredeti színét és anatómiai struktúráját, ügyelve a csücskök és barázdák rágásban betöltött szerepére és a kontaktpontok kialakítására.
Minimálinvazív beavatkozásaink során kizárólag a beteg fogszöveteket távolítjuk el. Mikroszkóp szemüveg (lupe) segítségével a kezelés során elkészült restaurációk rendkívül pontosak.
Az esztétikus fogászat megvalósításához a legjobb minőségű anyagok  használatára és a legmodernebb technikák alkalmazására van szükség. Ez  nem csak költségesebb, hanem rendkívül időigényes, aprólékos, precíz munkát követel a fogorvostól. Mindehhez fontos a továbbképzés, tanfolyamokon való részvétel, szakirodalom olvasása.

Szép és egészséges fogak egy életen át

Csak az lehet szép, ami egészséges is. Az egészséges szájban nincs szuvas fog, nincs ínygyulladás, nincs kezeletlen elhalt fog, nincs foghiány és jól műkodik az állkapocsizület. Fogaink szépségét és egészségét egy kis odafigyelessel életünk végéig megőrizhetjük. Ennek kulcsa a helyes taplálkozás, a megfelő fogápolas, a rossz szokások elkerülése, a fogak pofesszionális védelme és az időben elkezdett fogszabályozás. Vegyen részt egyszeri dentál hygienia oktatásunkon vagy legyen Ön is FOGVÉDŐ KLUB tag

Fogfehérítés

Az idő múlásával kivülről kopik a fog felszínén lévő világosabb fogzománc és belülről vastagodik a sárgásabb szinű dentinréteg. Emellett olyan színező ételek és italok fogyasztása, mint a kávé, tea, vörösbor,  illetve a dohányzás is tovább színezi a fogakat. A fogfeherítés egy teljesen biztonságos kozmetikai beavatkozás, amellyel világosíthatjuk a sárgásabb, szürkésebb árnyalatú fogakat, megszüntethetjük a színező anyagok által okozott elszíneződéseket.

Restauráciok /esztétikus tömések

A természetes fog színével teljesen harmonizáló, fényre kötő kompozit anyagból készíthetők. Helyreállitjuk a fog eredeti anatómiai struktúráját, beleértve a rágófelszíni csücsköket, barázdákat és a kontaktpontokat. Rendelőnkben a Micerium cég Enamel HFO kompozit tömőanyagát használjuk. A fogszövetekkel megegyező fénytörési tulajdonságának, a fluoreszcenciának és az egyedi rétegzési technikának köszönhetően bármely fogfelszínen (front és rágófogakban egyaránt) természethű restaurációkat készítünk vele. A dentinszöveteket ózonnal átfertőtlenítjük, a restaurációkat kofferdam izolálásban készítjük, így rendelőnkben készült restaurációk résmentesen kötődnek a foghoz, nincs utófájdalom, hosszú távon sem alakul ki mellettük secunder (másodlagos szuvasodás) caries és nem színeződnek el.

Inlay/onlay

Nagymértékben szuvasodott, letört örlőfogak ellátására használhatjuk. A fogakban kialakított megfelelő üregről veszünk egy lenyomatot, és a fogtechnikus által elkészített restaurátumot beragasztjuk. Sokkal kevesebb foganyag feláldozásával jár, mint egy korona elkészítése. Inlay keszülhet préselt kerámiából (IPS-Empress), kompozitból (Gradia) és aranyból.

Direkt héjak

A direkt kompozit héjak keszítése során egy speciális rétegzési technikával a fog preparálása nélkül korrigáljuk a kisebb formai hibákat, zárhatjuk a fogak között levő réseket, visszapótolhatjuk a letört fogat. Visszaepíthetjük a lekoptatott éleket, csücsköket, amellett mosolyunk újra fiatalos lesz. Előnye, hogy nem jár semmilyen foganyag feláldozással, a kesőbbiekben bármikor módosítható az elkészített szín vagy forma. Hátránya, hogy évente újra kell őket polírozni, mely alkalmanként egy tíz perces beavatkozás.

Mosolyfiatalítás

Fogfeherítés után a fog preparálása nélkül, rétegzési technikával pótoljuk a lekoptatott éleket és csücsköket. Ennek a rágófunkció helyreállításában is fontos szerepe van, mert így visszállítjuk az ún. front- és szemfogvezetést, mely védi a rágófogakat a túlterheléstől. Előnye, hogy nem jár semmilyen foganyag feláldozással, a későbbiekben bármikor módosítható az elkészített szín vagy forma. Hátranya, hogy évente újra kell őket polírozni, mely alkalmanként egy tíz perces beavatkozás.

Kerámia héjak

A kerámia héjakat a kisebb formai hibák, elszíneződések, esztétikai hibák elrejtésére, a tökéletes mosoly megteremtésére alkalmazzuk. Minimális foganyag feláldozásával jár, ami azt jelenti, hogy a fognak csupán a látható, elülső felszínét kell megmunkálni. Előnye, hogy tökétetes esztétikai eredményt érhetünk el vele, fényességét megőrzi, nem kell őket évente újrapolírozni.

Fémmentes kerámia koronák

A fémmentes kerámia koronák a nagy mértékben roncsolódott fogakat természetes esztétikával állítják helyre. A mosoly helyreállításakor frontfogak területén nagy előnyük, ellentétben a hagyományos fémkerámia koronákkal, hogy az ínyszélnél nem okoznak sötét elszíneződést. Másik előnyük, hogy nem fordul elő allergiás reakció. Készülhetnek cirkonoxid kerámiából (pl. a CAD/CAM technológiával készült Procera) vagy préselt kerámiából (pl. IPS-Empress).

Láthatatlan fogszabályozás

Fogszabályozással a fogtorlódások megszűntethetőek, a rések zárhatóak, a nem helyes fogsorzáródás az esetek jelentős részében helyreállítható. Természetesen nem csak gyermekek, hanem felnőttek esetében is.
A szabálytalan fogazat kialakulásának az esetek nagy részében valamilyen izomdiszfunkció (rossz szokás) az oka. 
Pl.:az ujjszopás, nyelvlökéses nyelés, A kezeletlen izomdiszfunkció elégtelen arcfejlődést, állkapocseltéréseket is eredményezhet. Fontos tehát ezeknek a diszfunkcióknak a mielőbbi eliminálása. A mielőbbi azt jelenti, hogy lehetőség szerint már a tej-, illetve a vegyes fogazatban be kell avatkozni.
Ehhez nyújtanak segítséget az un. myofunkcionalis készülékek.

A hagyományos fogszabályzason túl rendelőnkben láthatatlan fogszabályozási technikákat is alkalmazunk, mint a belső íves Incocnito vagy a kivehető sínsorozatból alló Invisalign.

Implantáció

Az implantátumok lehetőséget nyújtanak a hiányzó fogak pótlására. A titániumból készült implantátumok az állcsontba kerülnek a hiányzó fog gyökerének helyére.  A csont és a titán felszín közötti integráció után az implantátumra egy felépítmény kerül, amelyre a korona kerül, ami a hiányzó fogat pótolja.Az implantáció ma már teljesen biztonságos beavatkozás, a titánnal szemben allergiát még sosem mutattak ki.

Teljes helyreállítás

Amennyiben  sok fog hiányzik és/vagy fogcsikorgatás miatt elkoptak a fogak ragófelszínén a csücskök, akkor egy ún. “teljes helyreállításra” lehet szükség. Az állkapocsízületi mozgásoknak megfelelően helyreállítjuk mindegyik fog rágófelszínét szükség szerint kompozit restaurációk vagy inlay-ek, onlay-ek, héjak, koronák, ipmlantátumok, hidak segítségével.

Gyökérkezelés

Ha egy fogban olyan nagy mértékű a szuvasodás, hogy átfertőződik és elhal a fogbél (pulpa), akkor az immunrenszerünk számára elérhetetlen “holt tér” alakul ki. Itt elszaporodnak a baktériumok, melyek helyi gyulladást okoznak, illetve szóródnak az egész szervezetben, un. gócbetegséget kialakítva. A gyökérkezelés során feltárjuk a fog gyökércsatornáit, kifertőtlenítjük, majd hermetikusan záró gyökértöméssel látjuk el a fogat, így az immunrendszerünk számára elérhetetlen zugokban nem tudnak már megtelepedni a baktériumok. Rendelőnkben a gyökércsatornák hosszátapex locator segítségével határozzuk meg, ami rendkívül biztonságossá teszi a gyökérkezelést. A gyökércsatornákat hydrodinamikusan átöblítjük RinsEndo keszülékkel és ózonnal is átfertőtlenítjük. A gyökértöméseket pedig laterálkoncenzációs technikával, kofferdam izolálásban készítjük, mely a szakirodalom szerint, a legkedvezőbb eredményeket biztosítja hosszú távon.

Parodontológia: az egészséges ínyért

Az ínygyulladást olyan baktériumok okozzák, melyek a lepedékben és/vagy a fogkövekben  találhatóak. Fogkövek nem csak az íny felett, ahol látjuk őket, hanem az íny alatt is találhatóak. A fogkövekben baktériumok vannak, melyeknek anyagcsere termekeik ínygyulladást okoznak. Ennek következménye az ínyszövetek, majd a csont, tehát a fog tartószerkezetének a pusztulása, az íny latható visszahúzódása, a  fogak kilazulása. Azonban kitartó kezeléssel ez a folyamat megallítható. Rendelőnkben nem csak ay íny feletti fogköveket távolítjuk el ultrahangos depurátorral, hanem kézi műszerekkel az íny alatti részeket is megtisztítjuk.  A visszahúzodott íny helyreállítására pedig plasztikai sebészetti beavatkozással van lehetőség.

Fogcsikorgatás (bruxizmus)

Bruxizmus a fogcsikorgatás klinikai elnevezése. Történhet nappal is, de éjszaka jellemzőbb. Van aki nem csikorgatja, hanem “csak” szorítja fogat éjszaka. A csikorgatás önmagában nem betegség, de mind a csikorgatás, mind a fogszorítás számos problémához vezet: eltűnik a fog anatómiai ragófelszíne, a túlterhelés miatt meggyengül a fog tartószerkezete, letörhet az érintett fog. A fogszorítás során olyan nagy erők lépnek fel, hogy a fog meghajlik a nyaki régióban, amit az apró zománcprizmák nem tudnak követni. Ilyenkor ék alakú formában kipattogzik a fogak nyaki részén a fogzománc, mely nyaki kopásokról régebben tévesen azt feltetélezték, hogy a rossz fogmosási technika az okozója. Mivel a ragóizmok összeköttetésben állnak a fejen és a gerinc mellett található izmokkal, a fogszorítás migrénes fejfájáshoz, nyak- és hátfájásokhoz vezethet.
A hagyományos fogvédőkkel meg tudjuk védeni fogainkat a további károsodástól.  Egy speciálisan kialakított éjszakai harapásemelő segítségével pedig le lehet szokni erről a rossz habitusról.
  • Galéria

  • Homeopátia